Meyveyi bu şekilde tüketmek vücudun asit seviyesini düşürüyor

Düzgün beslenmenin genel sıhhatte oynadığı büyük rol bilim insanları tarafından daima olarak vurgulanıyor. Bununla birlikte ABD’de yapılan bir çalışma meyve ve sebzeler açısından güçlü bir diyetin hem kalp hem de böbrek sıhhatini düzgünleştirirken kan basıncını düşürdüğünü doğruladı. 

Çoğu çağdaş diyet, bedende yüksek düzeylerde sıhhatsiz asit üreten hayvansal eserleri içerse de, meyve ve sebzeler bu asidi nötralize etmeye yardımcı olabilir.

Araştırmayı yürüten Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde iç hastalıkları profesörü olan Dr. Donald Wesson, “Modern toplumlarda tükettiğimiz yiyeceklerde meyve ve zerzevattan çok et üzere hayvansal eserler içeren yiyecekler olursa asit üreten bir diyetimiz olur” diyor.

American Journal of Medicine’de yayımlanan çalışmada, birincil hipertansiyonu olan ve birebir vakitte çok yüksek kan asidi düzeylerine sahip 153 hasta üç kümeye ayrıldı: günlük diyetlerine 2 ila 4 fincan meyve ve zerzevat ekleyenler; sodyum bikarbonat (kabartma tozu) tabletleri alanlar; yahut standart kan basıncı tedavisi ve ilaçları alanlar. Hastalar beş yıl boyunca takip edildi.

Elde edilen sonuçlara nazaran, daha fazla meyve ve zerzevat yiyen yahut karbonat tabletleri alan her iki hastanın da böbrek sıhhati güzelleşmişti. Fakat, sırf yüksek meyve ve zerzevat diyeti hem böbrek sıhhatini hem de kalp sıhhatini güzelleştirdi.  

Çalışmada iştirakçilere elma, portakal, şeftali ve kuru üzüm üzere meyveler ve havuç, karnabahar, patlıcan ve marul üzere sebzeler verildi. Buna nazaran kuru üzümün bedendeki asidi nötralize etmede en tesirli olduğu bulundu.

Wesson, taze meyve ve zerzevata erişimi olmayan şahısların bunun yerine karbonat tabletlerine yönelmemeleri gerektiği konusunda ise ihtarda bulundu.

Daha fazla zerzevat, meyve tüketmek isteyenler için de beslenme uzmanı Amy Kimberlain kimi tavsiyelerde bulundu.

DAHA SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN BUNLARI YAPIN

1. Her hafta yeni bir mevsim meyvesi yahut zerzevatı deneyin. 
2. Kahvaltıda yumurtalarınıza (çırpılmış yahut omlet) sebzeler ekleyin.
3. Yulaf ezmenize meyve ekleyin.
4. Salatada yalnızca marul ve domates kullanmak yerine, salatayı daha ilgi alımlı hale getirmek için daha fazla zerzevat ekleyin; rendelenmiş havuç, salatalık, mantar, pancar vb.
5. Hafta boyunca pişireceğiniz zerzevatları fırınlayın ve hafta boyunca yemeklerinize ekleyin, örneğin fırında közlenmiş biber ve soğan.
6. Konut imali çorbalar ve/veya soteler, öğününüzün temelini sebzelerden oluşturmanın mükemmel bir yoludur.
7. Dondurulmuş meyve ve zerzevatları elinizin altında bulundurun (böylece bozulmazlar) zira bunları farklı yemeklere eklemenin olağanüstü bir yoludur ve her vakit hazır bulunurlar.  
8. Zerzevatları humus yahut yoğurtlu sos üzere bir sosla atıştırın.
9. Evvelden doğranmış meyve ve zerzevatları elinizin altında bulundurun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir